بسم الله الرحمن الرحيم

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Wednesday, October 9, 2013

An Idiot Abroad : Iktibar dari Si Bodoh

Salah satu tv show kegemaran ambo, ialah An Idiot Abroad, host dalam show ni akan pergi ke tempat- tempat yang menarik dan buat aktiviti yang di luar kebiasaan.

Dalam satu episod review, hostnya rasa hendak cipta sesuatu, bila ditanya, kenapa?

Dia menjawab, " Kita akan tinggal lebih lama dalam kubur dari hidup di atas dunia ni, jadi saya nak tinggalkan sesuatu yang bermanfaat"

Untuk pertama kali ambo berasa kagum dengan host rancangan bodoh ini....

Moral of the Story:

Umat Islam telah ada panduan Al - Quran dan Hadis, untuk buat bekalan di dalam kubur, dan tinggalkan sesuatu yang bermanfaat.

Surah AlHasyr. Ayat 018.
Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya) dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang dia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat) dan (sekali lagi diingatkan): Bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati, terputuslah  amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." 
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim )


No comments:

Post a Comment